... Tady jste doma

JARNÍ ÚKLID VE ŠKOLNÍ JÍDELNĚ #3. TIP

14.04.2020 649

Jaro je tu a přišlo v celé své kráse. 

Jaro je v podstatě nový začátek, kdy se příroda probouzí z dlouhého zimního spánku a všude začíná nový život. A možná i proto máme my lidé tendence na jaře začínat se vším znovu. Praktikujeme různé očisty těla i mysli, více se o sebe staráme, sportujeme, chodíme do přírody a zvelebujeme svá obydlí. S jarem je spojený i již tradiční jarní úklid. Při jarním úklidu doslova vymeteme zimu a nepořádek z domu a nastolíme klid, harmonii a pořádek.

Stejně tak je to i s jarním úklidem ve školní jídelně. Nastalo období, kdy více, než jindy můžete z práce vyhnat nepořádek a nastolit pohodu. Ptáte se proč? Třeba proto, že v práci trávíme zhruba třetinu svého života a proto bychom měli myslet především na to, abychom tento čas využívali co nejlépe a měli z něj radost.

Celý měsíc duben Vám přinášíme tipy, jak na takový jarní úklid ve školní jídelně vyzrát a jak se k němu postavit, aby nám nezabral moc času. Tím, že si dáme věci dopořádku, tím, že si ve svých věcech uklidíme, zajistíme, že se nám bude lépe pracovat, budeme stíhat práci s klidem a bude nás to zkrátka ještě více bavit.


V minulých dnech jsme Vám doporučili začít kontrolou dat ve vašich programech. Máte-li program VIS, jediné, co pro takovou kontrolu musíte udělat, je poslat do VISu kopii Vašeho programu, to Vám zabere asi 2 minuty času. Jak na to si přečtěte v článku #1. TIP.

Také jsme Vám radili, abyste se zbavili práce, kterou dělat nemusíte. Začněte například s přihlašováním a odhlašováním stravy strávníkům. Poradili jsme Vám, jak nebýt otrokem telefonů a e-mailů a jak mít ještě více spokojené strávníky, kteří jsou samostatní a pomáhají Vám. Více v článku #2. TIP.

#3. TIP

Využijte toto období na maximum - VZDĚLÁVEJTE SE

Možná se ptáte, proč bych se zrovna já měl/a vzdělávat? Vždyť vše, co potřebuji, už znám a nebo se doptám, když je třeba.

Pravdou ale je, že nechávání věcí náhodě v důsledku způsobuje vysokou míru nárazového stresu. Necháváte-li své vědomosti v určité komfortní zóně, pak dříve, či později, se bohužel stane, že Vás něco překvapí a vy budete muset vše odložit, řešit nastalý problém, zjišťovat potřebné informace, doptávat se a pak dohánět odloženou práci. Né nadarmo se totiž říká, že štěstí přeje připraveným. Ono to ale není zase tolika o tom štěstí, jako o tom, mít v práci pohodu, vše stíhat a hlavně nebýt ve stresu.

V dnešní době máte nepřeberné množství způsobů, jak se vzdělávat a v době karantény se zvyšování úrovně vědomostí samo nabízí.

 

Vyberte si přesně to, co Vám sedne

Rádi se poučíte z příběhů ostatních?

Rádi si čtete, co ostatní zažívají a poučujete se z jejich příběhů? Pak je pro Vás jako šitá webová stránka plná takovýchto příběhů. Stránka nese název TÝM EXPERTŮ a najdete v ní nesčetno dotazů a příběhů za školních jídelen a dalších stravovacích provozů. Všechny tyto dotazy a příběhy jsou okomentovány a v podsatě rozuzleny experty na společné stravování, kteří radí, co v jaké situaci dělat a svá tvrzení navíc podkládají platnou legilstivou, pokud taková existuje. Abyste získali do takové webové stránky přístup, je nutné se zaregistrovat a přístup si objednat. Cena je od 600.- za rok a příběhy a dotazy to jen začíná.

 Přesně tohle chci.

 

Spíše než čtení, Vás baví sledování videí a rádi si za slovy představíte i obličej?

Máte rádi vzdělávání z pohodlí své pracovny, gauče nebo zahrady? Pak jsou pro Vás jako šité na míru online semináře, které jsou vysílány na youtube. Jediné, co pro takové vzdělávání potřebujete, je telefon, tablet nebo počítač a připojení na internet. Pak už jen zapnete video a ponoříte se do tajů společného stravování. Videa můžete sledovat živě, to pak můžete psát i komentáře a ptát se na konkrétní informace k tématu a nebo ze záznamu, v podstatě kdykoliv, až budete mít čas nebo náladu. Takové vzdělávání má obrovskou výhodu v tom, že se ho můžete zúčastnit kolikrát chcete, ale zaplatíte si ho jen jednou. Cena online seminářů VIS je 900,- na rok, kdy se běheme tohoto roku můžete těšit na více jak 20 online školení a tak Vás jedno školení vyjde na cca 45 Kč. A to se rozhodně vyplatí.

 Chci se vzdělávat on-line.

 

Rádi se scházíte s jinými pracovníky ze školních jídelen a vyměňujete si navzájem své pracovní zkušenosti a diskutujete o životě brouka?

V této době sice setkávání není možné, ale my pevně věříme, že o prázdninách tomu bude jinak. A tak, jestli pracujete na pozici vedoucí školní jídelny, měli byste navštívit týdenní kurz Manažerského minima pro vedoucí školní jídelny v Plzni s Ing. Vladimírem Burešem a jestli jste se tohoto kurzu již zúčastnili, což je velmi pravděpodobné, vzhledem k oblíbenosti kurzu, letos si pro Vás nově Ing. Bureš připravil navazující kurz Manažerské minimum pro pokročilé. Oba kurzy kladou důraz na komunikaci, vedení týmu a zvýšení kvality Vašeho pracovního života.

 Jsem začátečník.
 Už jsem na Manžerském minimu byl a chci na kurz pro pokročilé.

 

Patříte mezi ty, kteří denně pracují s počítačem?

Pracujete s programy VIS a jste již ostřílený uživatel nebo často tápete a jste nejistí? A jste si jistí, že vše děláte správně a hlavně nejjednoduššeji, jak to jen jde? Využijte jedinečné příležitosti, jak se zdokonalit v používání programů VIS a zúčastněte se servisních webinářů bez toho, aniž byste museli někam jezdit. Servisní webináře probíhají z pohodlí domova a vy si je můžete objednat již za 900,- na rok. V servisních webinářch se vždy potkáte s některým z techniků VIS, kteří Vám pěkně srozumitelně vysvětlí nejen, jak nad programy vyzrát, ale především, jak si výrazně zjednodušit každodenní práci a ušetřit tak spoustu času. A pokud přeci jen trváte na osobním kontaktu, zúčastněte se v létě jednoho ze školení na programy VIS.

 Chci se učit se servisákama. 
 Raději se vše naučím osobně v létě.

 

Rádi píšete testy a dostáváte certifikáty?

Pak Vás jistě osloví Elektonické kurzy, které čekají jen na to, až projdete testem a dokážete, že probíranou látku máte v malíku. E-kurzy jsou na témeta "DPH ve školní jídelně", "Ekonomka vs. vedoucí ŠJ - spolupráce nebo boj" a "Jak správně spočítat kalulaci cen jídel". Pokud Vás kalkulace zajímají, což by opravdu měly, protože přeceňovat byste měli minimálně jednou ročně, a nechcete se kalkulace učit, pak Vás jistě potěší, že k vytvoření přehledných kalkulačních listů a výpočtu všeho, co se týká cen ve školní jídelně, můžete použít KAČKU, která veškerou práci udělá prakticky za Vás ;-) E-kurzy Vám ale vřele doporučujeme, za 390,- za kurz projdete konkrétní téma od A do Z a jistě se dozvíte spoustu nových informací.

 Chci se učit pomocí e-kurzů. 

 

Když já bych něco zdarma....

... i pro Vás máme tip na to, jak se obohatit a získat nové vědomosti. Přihlaste se k odběru tematických miniseriálů a my Vám každý týden pošleme na e-mail 1 miniseriál, se kterým se vždy naučíte něco nového a posunete zase o krok vpřed.

 Chci se přihlásit k odběru. 

 

Nazapomínejte, že jednotlivé možnosti, jak se vzdělávat, můžete mezi sebou navzájem kombinovat a úplně nejvíce získáte, když okusíte od každé možnosti trochu.
Dost možná pro Vás bude inspirací fakt, že pokud vyzkoušíte všechny možnosti a napíšete nám svůj příběh na info@radcejidelny.cz, pošleme Vám dárek a ne jen tak ledajký - sami si ho vyberete.